środa, 24 kwietnia 2013

Kanapki z makrelą w wersji wiosennej

Po długiej zimie pełnej obżarstwa i leniuchowania, wiosną marzymy o czymś lekkim i świeżym. Moją propozycją są kanapki z pastą makrelową - to zdrowa i pyszna przekąska pełna witamin, a tylko 297 kcal.
Do wykonania potrzebne są:
  • bułka orkiszowo-owsiana (lub inna pełnoziarnista)
  • 1/3 wędzonej makreli
  • cytryna
  • serek Bieluch lekki (lub gęsty jogurt, np. bałkański)
  • szczypiorek
  • pieprz czarny, sól
Rybę oczyszczamy dokładnie z ości, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski. Dodajemy pół serka Bieluch (ok. 3 łyżeczki) i łączymy z makrelą. Przyprawiamy dwoma szczyptami pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny (absolutnie NIE solimy, ponieważ ryba jest słona). Bułkę przecinamy poziomo i zapiekamy delikatnie w piekarniku lub w tosterze. Po wyjęciu cieplutkiego pieczywa przekładamy pastę makrelową na wierzch i rozsmarowujemy. Siekamy szczypiorek i ucieramy skórkę cytryny, a później dekorujemy nimi wierzch kanapek. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!