Szybki krem pomidorowy po włosku
Każdy z nas ma chyba taki dzień, że przychodzi zmęczony z pracy/szkoły, jest głodny, a nie chce mu się stać kolejną godzinę nad garnkami. Zamówić pizzę? Iść do McDonalda? Nie, wystarczy ugotować tę prostą zupę-krem mojego przepisu, która ma tylko 224 kcal w jednej porcji!
Do wykonania zupy dla jednej osoby potrzebne są:
- 1 duży pomidor
- pół czerwonej cebuli (lub zwykłej wg uznania)
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki wody
- płaska łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- przyprawy: oregano, pieprz, sól, bazylia do dekoracji
Cebulę kroimy średniodrobno i wrzucamy na patelnię, na której znajduje się rozgrzany olej. Siekamy czosnek i dodajemy do smażenia. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w drobna kostkę pomidora. Dodajemy wody. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy. W czasie gotowania się naszego dania, przyprawiamy je szczyptą soli, pieprzem i oregano (ważne jest, żeby rozetrzeć je w palcach - jest wtedy bardziej aromatyczne). Dodajemy łyżeczkę cukru dla zrównoważenia kwaskowego smaku pomidorów. Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Możemy ozdobić danie bazylią lub startym serem. Proponuję podawać z podpieczoną w tosterze/piekarniku bułką owsiano-orkiszową lub bagietką.
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkadots-all-over.blogspot.com/
Dziękuję ;)
Usuń