środa, 24 kwietnia 2013

Szybki krem pomidorowy po włosku


Każdy z nas ma chyba taki dzień, że przychodzi zmęczony z pracy/szkoły, jest głodny, a nie chce mu się stać kolejną godzinę nad garnkami. Zamówić pizzę? Iść do McDonalda? Nie, wystarczy ugotować tę prostą zupę-krem mojego przepisu, która ma tylko 224 kcal w jednej porcji!
Do wykonania zupy dla jednej osoby potrzebne są:
  • 1 duży pomidor
  • pół czerwonej cebuli (lub zwykłej wg uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • przyprawy: oregano, pieprz, sól, bazylia do dekoracji
Cebulę kroimy średniodrobno i wrzucamy na patelnię, na której znajduje się rozgrzany olej. Siekamy czosnek i dodajemy do smażenia. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w drobna kostkę pomidora. Dodajemy wody. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy. W czasie gotowania się naszego dania, przyprawiamy je szczyptą soli, pieprzem i oregano (ważne jest, żeby rozetrzeć je w palcach - jest wtedy bardziej aromatyczne). Dodajemy łyżeczkę cukru dla zrównoważenia kwaskowego smaku pomidorów. Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Możemy ozdobić danie bazylią lub startym serem.  Proponuję podawać z podpieczoną w tosterze/piekarniku bułką owsiano-orkiszową lub bagietką.



2 komentarze:

Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!