Składniki:
Na placuszki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 małe jajko
- ok. 1/3 szklanki mleka
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżeczki oleju (lub oliwy z oliwek)
- garść mrożonych (lub świeżych w sezonie) truskawek - ok. 10
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- łyżka jogurtu naturalnego (lub gęstszego)
Sos: Do małego garneczka wlewamy odrobinę wody na dno. Kroimy truskawki na mniejsze części i wrzucamy. Dosypujemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego i gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości (wg uznania). Przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę jogurtu. Dokładnie mieszamy sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!