poniedziałek, 13 maja 2013

Aromatyczny ryż z zielonymi warzywami

Zazwyczaj w mojej kuchni wszystko robi się jak najszybciej to możliwe. Ryż smażony z czosnkiem i warzywami to lekki i niewymagający wiele czasu obiad. Ze składników podanych niżej wychodzi porcja ok. 343 kcal.
Do wykonania dania potrzebne są:
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści różyczek ugotowanego brokuła
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie zioła prowansalskie
  • sól
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy brokuły i fasolką szparagową. Kiedy warzywa są podgrzane wbijamy rozbełtane jajko i smażymy do momentu ścięcia się. Dodajemy przyprawy wg uznania.


4 komentarze:

  1. Jestem bardzo na tak! Dodaję przepis do zakładek i na pewno zrobię w tygodniu. Wczoraj właśnie kupiłam fasolkę szparagową, nawet nie zastanawiając się co z niej ugotować - problem z głowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł takie coś a`la jajecznica, bardzo ciekawy przepis no i szybki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, wygląda pysznie i wiosennie. dawno nie jadłam ryżu z warzywami z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy blog dzięki niemu naprawdę można sensownie i zdrowo dobrać swoją codzienną dietę

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!