sobota, 18 maja 2013

Jajko sadzone na fasolce

Dziś w menu śniadaniowym proponuję jajko sadzone w warzywnym towarzystwie. Danie jest kolorowe i bardzo wiosenne, pełne witaminek, ale mało kaloryczne. Co ważne, jest to dobre źródło białka. Jedna porcja ma 361 kcal.
Do zrobienia potrzebujemy:
  • 1,5 szklanki - 200g - fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
  • 2 suszone pomidory z zalewy 
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oregano
  • kilka ziarnek pieprzu
  • jajko
  • 1,5 łyżki oliwy
  • sól
 Gotujemy fasolkę szparagową w osolonej wodzie, odcedzamy. Na połowie łyżki oliwy podsmażamy posiekany czosnek, później pomidory pokrojone w kilka cząstek. Na patelnię dokładamy fasolkę, oregano i szczyptę soli. Warzywa wykładamy na talerz. Na łyżce oleju smażymy jajko sadzone z odrobiną soli. Rozgniatamy nożem ziarnka pieprzu i rozcieramy. Posypujemy jajko pieprzem i przekładamy na talerz z warzywami.



5 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Bardzo lubię fasolkę szparagową. Takiego połączenia z jajkiem jeszcze nie widziałem, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis naprawdę dobry. Fasolka szparagowa jest niezwykle smaczna. Mimo to jednak wolałabym to zjeść na obiad. Na śniadanie jest zbyt obfitym posiłkiem, tak sądzę. Czułabym się zbyt ospała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jedzonko i na pewno skorzystam z tego przepisu, ale na obiad bardziej :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominuję Cię :)
    http://calaonawsieci.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam fasolkę szparagową i suszone pomidory, to zdecydowanie coś dla mnie :) Proste, szybkie a przede wszystkim smaczne to lubię !

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!