Jajko sadzone na fasolce
Dziś w menu śniadaniowym proponuję jajko sadzone w warzywnym towarzystwie. Danie jest kolorowe i bardzo wiosenne, pełne witaminek, ale mało kaloryczne. Co ważne, jest to dobre źródło białka. Jedna porcja ma 361 kcal.
Do zrobienia potrzebujemy:
- 1,5 szklanki - 200g - fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
- 2 suszone pomidory z zalewy
- ząbek czosnku
- łyżeczka oregano
- kilka ziarnek pieprzu
- jajko
- 1,5 łyżki oliwy
- sól
Gotujemy fasolkę szparagową w osolonej wodzie, odcedzamy. Na połowie łyżki oliwy podsmażamy posiekany czosnek, później pomidory pokrojone w kilka cząstek. Na patelnię dokładamy fasolkę, oregano i szczyptę soli. Warzywa wykładamy na talerz. Na łyżce oleju smażymy jajko sadzone z odrobiną soli. Rozgniatamy nożem ziarnka pieprzu i rozcieramy. Posypujemy jajko pieprzem i przekładamy na talerz z warzywami.
Świetny przepis :) Bardzo lubię fasolkę szparagową. Takiego połączenia z jajkiem jeszcze nie widziałem, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę dobry. Fasolka szparagowa jest niezwykle smaczna. Mimo to jednak wolałabym to zjeść na obiad. Na śniadanie jest zbyt obfitym posiłkiem, tak sądzę. Czułabym się zbyt ospała.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko i na pewno skorzystam z tego przepisu, ale na obiad bardziej :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNominuję Cię :)
OdpowiedzUsuńhttp://calaonawsieci.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html
uwielbiam fasolkę szparagową i suszone pomidory, to zdecydowanie coś dla mnie :) Proste, szybkie a przede wszystkim smaczne to lubię !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe przepisy odchudzające. Na pewno będą świetnym wspomaganiem dla ćwiczeń jakie wykonuję na takich https://www.otwartestrefyaktywnosci.pl otwartych strefach aktywności u siebie w mieście!
OdpowiedzUsuń