poniedziałek, 6 maja 2013

Pianki jabłkowe

Znów na słodko! Pianki jabłkowe to leciutki deser w sam raz na kolację. Zakładając, że podane niżej składniki użyjemy do zrobienia 3 porcji, jedna pianka będzie miała tylko ok. 61 kcal!
Do jego wykonania (na ok. 3-4 porcje) potrzebne są:
  • 1 duże lub 2-3 mniejsze jabłka o kwaskowym smaku
  • 2 białka jajek od szczęśliwej kurki
  • 1,5 łyżki cukru
  • troszkę wody
  • płaska łyżeczka mielonego cynamon
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne. Kroimy dość drobno. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy jabłka. Gotujemy do momentu rozpadnięcia się jabłek, dodajemy cukier i cynamon, ostudzamy. Białka ubijamy. Do wystudzonego musu jabłkowego dodajemy białek i mieszamy niezbyt dokładnie. Masę przekładamy do 3-4 kokilek do robienia sufletów. Zapiekamy 10-15 min. w temp. 220 stopni (obserwujcie, żeby nie przypalić!).
Uwaga! Należy podawać szybko, bo sufleciki opadają!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!