wtorek, 14 maja 2013

Korzenno-kakaowe babeczki z niespodzianką

Babeczki - masło, mąka, cukier, czekolada - istna bomba kaloryczna, prawda? Próbowałam odszukać przepis, który zminimalizowałby zawartość tego całego "dobra" i znalazłam TEN przepis z Moich Dietetycznych Fanaberii. Byłam zaskoczona jego głównym składnikiem - czerwona fasola jako główny składnik ciastek?! Na początku byłam nastawiona dość sceptycznie i traktowałam przepis jako eksperyment, ale wyszło zadziwiająco dobrze! W dodatku jedna babeczka ma tylko 90 kcal.
Do wykonania babeczek potrzebujemy:
  • puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 3 łyżek ciemnego kakao
  • 2 łyżek miodu
  • 2 jajek
  • łyżka posiekanych rodzynek
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • szczypta soli
 Fasolę płuczemy w sitku, odstawiamy by się osuszyła. Blendujemy dodając
do fasolki 2 jajka. Do przygotowanej masy dodajemy miód, kakao, sodę, przyprawy. Ciasto dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek silikonowych (są konieczne przy beztłuszczowych wypiekach). Babeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wystygnięciu (absolutnie nie jemy na gorąco!) nasze ciastka powinny być lekko zbite, pachnieć niczym piernik.


P.S. Dziękuję za wszystkie komentarze, obserwację na Bloggerze i lajki na FB

2 komentarze:

  1. Mniam! napewno wypróbuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam fasolowe wypieki ;d jednak zazwyczaj robię murzynka i jest super

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!