Zapiekanka z warzyw i tofu
Dzisiaj znów potrawa inspirowana telewizją. Przepis pochodzi z "Rewolucji na talerzu" ale odrobinkę zmieniłam składniki. Smak jest dla mnie samej zaskoczeniem - warzywny, ale jakiś taki pełny (dzięki tofu) i wyrafinowany. Cała zapiekanka ma ok. 945 kcal.
Zakładając, że podzieli się ją na 3 porcje - każda porcja ma 315 kcal,
jeśli na 4 porcje - każda porcja to ok. 236 kcal.
Do wykonania potrzeba:
- słoiczka czarnych oliwek bez pestek
- 200g marchewki z mrożonki lub obranej samodzielnie
- 200g fasolki szparagowej zielonej z mrożonki
- 250g dyni marynowanej* (to ok. 2/3 słoika)
- 150g tofu zwykłego lub wędzonego (u mnie pół paczki)
- 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
- sól, pieprz
- tymianek wg uznania
- 1/3 pęczka pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
Do miski przekładamy ugotowaną lub rozmrożoną marchewkę. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, posiekane oliwki, dynię (można ją pokroić drobniej). Kroimy tofu w kostkę i łączymy z resztą składników. W miseczce lub moździerzu rozgniatamy czosnek z połową łyżeczki soli, orzechami, pietruszką oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Powstałe pesto dodajemy do warzywnej mieszanki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
*Dynia marynowana w moim menu pojawiła się po raz pierwszy w tej zapiekance i byłam zaskoczona jej ceną (ja zapłaciłam 3,70,-) oraz ciekawym smakiem.
P.S. Za drugim razem posypałam wszystko od góry sezamem białym i fajnie się przyrumienił - też możecie go dodać!
A ile kalorii? :)
OdpowiedzUsuńOjej, rzeczywiście zapomniałam! Już dodaję. Cała zapiekanka ma ok. 945 kcal. Zakładając, że podzieli się ją na 3 porcje - każda porcja ma 315 kcal, jeśli na 4 porcje - każda porcja to ok. 236 kcal.
Usuń236 kcl to bardzo mało jak na zapiekanke. Wypróbuje.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://www.verdin.pl/verdin-enzymixx.html