Ratatouille, czyli swojski ratatuj
Marzy Wam się obiad jednocześnie sycący, wyrazisty i niskokaloryczny? Oto z pomocą przychodzi nam francuski ratatouille ratatuj pełen warzyw, przypraw z Prowansji i witamin. Jedna porcja ma tylko 170,5 kcal! Przepis pochodzi STĄD, z kuchnii Michela Morana.
Do przyrządzenia użyłam:
- 3 ząbków czosnku
- 2 cebul
- 2 papryk (czerwonej i zielonej)
- 2 średnich pomidorów
- bakłażana
- cukinii
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- ziół prowansalskich - rozmarynu, oregano, majeranku, bazylii i tymianku
- soli i pieprzu
Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę (z pomidorów ściągamy przedtem skórkę). Do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i czekamy aż się mocno rozgrzeje. Zaczynamy wrzucać warzywa od najtwardszego: najpierw wrzucamy paprykę, później cebulę i posiekany czosnek, dalej: cukinię, bakłażana i mieszamy. Gotujemy pod przykrywką ok. 5 min. Dodajemy pomidora i ciągle gotujemy. Dodajemy przyprawy (rozcieramy w rękach dla wydobycia aromatu).
Danie proponuję podawać z chlebem przyrumienionym w tosterze lub w wersji bardziej kalorycznej z grzankami czosnkowymi z serem żółtym.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszy mnie każdy komentarz od Was, jeśli macie pytania, sugestie lub po prostu się Wam coś podoba - komentujcie!